Google jij naar koningin Elizabeth als jij The Crown kijkt? Of check jij op IMDb waar je die ene acteur of actrice ook alweer eerder hebt gezien? Weet jij allang dat Sam Heughan een relatie heeft en ben jij naarstig op zoek naar de releasedatum van seizoen 4 van Poldark? Dan ben jij een echte seriefactchecker! De mogelijkheden zijn eindeloos en je bent zeker niet de enige tijdens het kijken van een serie op zoek is naar keiharde feiten. Wat valt er allemaal te (fact)checken in serieland?

Waargebeurde gebeurtenissen

Als een serie is gebaseerd op iets of iemand die vroeger (of nu) echt bestaan heeft, dan is er meestal voldoende te checken. De Wikipediapagina van koningin Elizabeth II werd booming nadat The Crown uitkwam. Vorig jaar stond The Queen nog op de 13e plaats van de meest bezochte pagina’s op Wikipedia, maar Netflix’ The Crown zorgde voor een enorme boost. De pagina steeg naar de 3e plaats en werd door bijna 19 miljoen mensen in 1 jaar bekeken. Want in welk jaar was ze ook alweer getrouwd, wanneer werden zoons Andrew en Edward geboren als ze nog niet in seizoen 2 te zien waren en hoe lang zit The Queen al op de Britse troon? Allemaal vragen waar Wikipedia of Google je binnen een paar seconden antwoord op kunnen geven.

Series die naast The Crown goed te checken zijn andere op waarheid gebaseerde verhalen zijn onder andere: Narcos, The People v O.J. Simpson, Making a Murderer, The Keepers, Reign en Band of Brothers.

Acteurs of actrices

Zoeken naar feitjes over Koningin Elizabeth II is dus extra populair door The Crown, maar ze wordt op de hielen gezeten door Suits-actrice Meghan Markle. Meghan Markle trouwt 19 mei met de Britse prins Harry, maar deze dame was al bekend door haar rol in de serie Suits. Veel kijkers zijn benieuwd naar de acteur of actrice waar ze soms urenlang naar zitten te kijken. Want van welke serie of film ken je die ene acteur of actrice ook alweer? Een van de pagina’s die op deze vragen het snelst een antwoord heeft is IMDb. Je zoekt de serie op die je aan het kijken bent, je zoekt het personage op en klikt op de acteur of actrice. Met een druk op de knop komt zijn/haar hele cv naar voren. Je scrollt erdoorheen en bingo… Het antwoord is vaak maar een paar kliks van je vandaan.

zoekresultaten Sam Heughan GoogleNatuurlijk kun je alles opzoeken over een acteur of actrice. Typ je bijvoorbeeld de naam van Outlander-acteur Sam Heughan in laat Google in de suggesties zien waar de meeste mensen op zoeken. En je raadt het nooit… de meeste zoekresultaten zijn naar of Sam een relatie heeft of niet. Hoe zou dat nou komen? 😉 Helaas voor de vele gegadigden is het antwoord ja: Sam schijnt al jaren samen te zijn met MacKenzie Mauzy.

Nieuw seizoen van een serie

Heb je net seizoen 2 van La Casa de Papel afgekeken? Dan ben je misschien benieuwd of er een nieuw seizoen komt… (PS ja Netflix heeft seizoen 3 van La Casa de Papel besteld) en wanneer wordt nou ein-de-lijk seizoen 4 van Poldark op de BBC uitgezonden? Ook hier is Google je beste vriend, al is geen enkele zoekmachine alwetend. De uitzenddatum van Poldark seizoen 4 is bijvoorbeeld nog niet bevestigd. Zoek je op seizoen 4 Poldark dan zullen er genoeg resultaten naar voren komen, maar geen van hen heeft (nu) de definitieve datum waarop we kunnen lezen wanneer Ross en Demelza weer te zien zullen zijn.

Seriefeitjes

Ben je echt fan van een serie of valt jouw oog op het prachtige landschap? Dan is de kans groot dat je wel eens gezocht hebt naar waar een serie is opgenomen. Dat hier veel naar gezocht wordt is de locaties zelf ook niet ontgaan. Zo zijn er speciale Game of Thrones tours in Dubrovnik (Kroatie)  of kan je de hotspots uit Doctor Who bezoeken in Londen.

Als je een echte factchecker bent dan weet je het waarschijnlijk al… voor je het weet kom je van het ene feitje bij het andere. Alles is op te zoeken via Google, IMDb of Wikipedia. Zoek er lekker op los, maar vergeet niet jouw serie op pauze te zetten. Voor je het weet ben je uren verder en heb je geen idee meer waar de serie over gaat. Of zoek je de verhaallijn ook weer op? Dat kan natuurlijk ook nog.

Deel deze postShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *