Waarschijnlijk is het de bekendste stad ter wereld: New York. De stad trok In 2017 een recordaantal toeristen, want 62,8 miljoen bezoekers bezochten de Big Apple. De iconische stad wordt ook voor tv-series gebruikt, want in zo’n turbulente stad ‘that never sleeps’ gebeurt natuurlijk van alles. De lijst met series is lang, maar in deze blog zijn 5 series geselecteerd die onlosmakelijk met New York verbonden zijn.

 1. Friends

Een blog over tv-series in New York kan niet anders dan beginnen met de comedyserie Friends. De acteurs worden slapend rijk door alle herhalingen en sinds kort is Friends ook op Netflix te zien. In Friends zien we hoe Ross, Rachel, Monica, Chandler, Phoebe en Joey leven in het New York van de jaren ’90. De vrienden huren o.a. twee appartementen. Hoe ze zulke grote appartementen betalen blijft vooralsnog een raadsel. Want een dergelijk appartement zou destijds 3000$ moeten hebben gekost.

Friends New York serieHoewel bijna alle opnames van Friends zijn in Los Angeles in de studio opgenomen, is de buitenkant van het appartementencomplex is te vinden op de hoek van Grove Street en Bedford Street in West Village. Helaas voor de die-hard Friends fans zijn dus veel van de locaties niet te bezoeken in New York. Central Perk is geen bestaand café en zelfs het New York Museum of Prehistoric History waar Ross en Rachel hun eerste nacht beleven (en waar Ross werkt als palenteoloog) bestaat niet. Je kunt wel langsgaan bij het kantoor waar Chandler als IT manager werkt: Solow Building op West 57th Street. Rachel werkte in seizoen 3 in het warenhuis Bloomingdales en in de allereerste aflevering van seizoen 7 wordt het chique Plaza Hotel gebruikt als Monica en Chandler hun verloving vieren.

 1. Sex and the City

De andere serie die onlosmakelijk aan New York is verbonden is Sex and the City. New York wordt ook wel gekscherend het 5e seriepersonage genoemd. Het maakt wel duidelijk dat New York een grote rol heeft in deze serie. Als je in New York bent kun je deelnemen aan Sex and the City-tours waar je langs alle bekende filmlocaties uit de serie/films komt. Enkele SATC-hotspots in New York zijn:

 • Upper East Side: de wijk waar Carrie woont. Als je in deze wijk op zoek gaat naar het bekende bruine huis met de bekende trappen zal je die echter niet in de Upper West Side vinden. Het huis dat is gebruikt voor het filmen staat namelijk in West Village: 66 Perry Street.
 • Magnolia Bakery: Carrie praat Miranda bij over haar liefdesleven onder het genot van een cupcake uit Magnolia Bakery. Magnolia heeft meerdere locaties en is onder andere in Grand Central Station, Rockefeller Center en Bloomingdale’s (3rd Avenue) te vinden en je kunt er zelfs een cupcake “Carrie” bestellen!
 • Het Chrysler Building is iconisch voor de skyline van New York en dat benadrukt Carrie nog maar eens als ze schreeuwt naar Big: “You can’t leave New York!, You’re the Chrysler Building”.
 • Zeg je Sex and the City zeg je Manolo Blahnik. Het dure schoenenmerk is wereldberoemd geworden door de serie. Het merk heeft een winkel aan West 54th Street.
 • Natuurlijk shoppen de dames niet alleen bij Manolo Blahnik. Ze zijn ook regelmatig op Fifth Avenue te vinden. Zo mag Charlotte bij Tiffany & Co “de mooiste ring die ze hebben” uitzoeken van Trey. “All righty”.
 1. APG-47.arw

  Mozart in the Jungle

De Amazon Prime serie Mozart in the Jungle is sinds 2014 te zien en draait om het wel en wee van het New York Symphony. Het orkest staat sinds seizoen 1 onder leiding van maestro Rodrigo De Souza (Gael Garcia Bernal). Hoboïst Hailey Rutledge (Lola Kirke) doet er alles aan om een plekje in dit orkest te veroveren. De serie maakte in seizoen 3 een uitstapje naar Venetië en bezocht in seizoen 4 Japan, maar New York de basis voor deze Emmy en Golden Globe winnende serie. Belangrijke filmlocaties zijn Williamsburg, Central Park, Graham Court (Upper Westside), Queensbridge Park, Trinity Church en Washington Square Park.

 1. New York Mr RobotMr. Robot

Een hacker kan zich natuurlijk overal vestigen, maar hacker Elliot Alderson (Rami Malek) uit Mr. Robot opereert vanuit New York. De opnames voor seizoen 4 zijn al gestart en worden hoogstwaarschijnlijk weer opgenomen in New York. De serie is soms wat duister en speelt zich af op schimmige locaties, maar het is juist een leuke afwisseling. De locaties zijn minder toeristisch en daardoor heeft Mr. Robot een lekker rauwe look en feel. Bezoek bijvoorbeeld Church Avenue subway station, hier ontmoette Elliot Mr. Robot voor het eerst. Of bezoek de toren aan 655 Third Avenue en zie waar Elliot aan het begin van de serie werkte voor Allsafe Cybersecurity.

 1. sex and the city new yorkThe Get Down

Ook al was Netflix’ The Get Down niet het succes waar Netflix op hoopte/rekende. Deze serie ademt New York en meer specifiek de wijk The Bronx. The Get Down speelt zich af eind jaren ’70 toen The Bronx geen fijne wijk was. Hoofdrolspeler Ezekiel (Justice Smith) wil een succesvolle hiphopper worden zodat hij The Bronx kan verlaten en ergens anders een beter leven kan opbouwen. Als het aan hem ligt met Mylene Cruz (Herizen Guardiola) waar hij een oogje op heeft.

Om in de groove van The Get Down te komen kun je een bezoek brengen aan de Bronx. In het specifiek aan Saint Mary’s Park, Club 371 en de verlaten tunnels in Oost New York waar de boys flink met de graffiti-spuit aan de slag gingen.

 

Er waren legio series om uit te kiezen voor deze blog, want Girls, The Marvelous Mrs Maisel, The Good Wife, Gossip Girl, Gotham, Jessica Jones, Ugly Betty, Unbreakable Kimmy Schmidt en White Collar hadden de lijst ook kunnen halen. Keuzes, keuzes…

Ben je gek op series en staat New York op je bucketlist? Vergeet dan niet om filmlocaties te bezoeken als je in de stad der steden bent. Tot die tijd kun je je alvast voorbereiden door al helemaal in de New York stemming te komen. Met gele taxi’s, donuts, reisboekjes en dekbedovertrekken met deze concrete Jungle erop. Lekker in New York-stijl gaan dromen over de city that never sleeps.

 

Deel deze postShare on Facebook
Facebook
2Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *