Begin van de maand werd een oproep geplaatst in de Facebook-groep Ambitieuze Meisjes. Wie wil er een gastblog schrijven? En wie had dat gedacht. Superleuke reacties kwamen binnen. Arlette is de eerste die een gastblog schrijft over een serie waar ze superenthousiast over is: Please Like Me. 

 

Soms kijk ik een serie en herken ik zoveel in de personages dat ik me afvraag of ik mezelf eigenlijk wel aardig vind. Zo’n serie is ‘Please Like Me’, waarin hoofdpersoon Josh (Josh Thomas) uit de kast komt nadat zijn vriendin Claire hem dumpt.

Josh is niet aardig. Hij is egocentrisch, rechtlijnig en kurkdroog. Dat maakt hem bij vlagen ontzettend grappig. Dat moet ook; ondanks dat de serie geen enkel heftig onderwerp schuwt is en blijft het een comedy.

Tom, die in de serie, maar in het echte leven ook Josh’ beste vriend is, bakt al niet heel veel meer van zijn leven. Hij heeft een suf kantoorbaantje en brengt zijn dagen blowend en rondhangend door. Toch laten Tom (Thomas Ward) en Josh alsof hun leven er vanaf hangt: soms vaster en langer, soms maar een paar afleveringen. Net als in het echt: sommige mensen blijven nu eenmaal niet zo lang in je leven hangen. De mensen die wel blijven hangen zijn goed genoeg neergezet. Aan een van Tom’s onzekere gekke vriendinnetjes, Niamh, erger je je bijvoorbeeld gegarandeerd he-le-maal te pletter.

 

Realistische weergave

Dat is dan ook precies de reden dat ‘Please Like Me’ zo goed ontvangen werd en ik met zoveel plezier alle seizoenen terugkijk. Deze serie is een van de weinigen (okee, op ‘Love‘ na dan misschien) die echt realistisch weergeeft hoe mensen kunnen zijn. Hoe mijn generatie – mensen van een jaar of 25 – kunnen zijn. Josh, Tom en Claire hebben geen duidelijk doel voor ogen. Ze leven eigenlijk van de ene sociale situatie naar de andere.

 

Op het moment dat Josh’ moeder bijvoorbeeld zelfmoord probeert te plegen en Josh weer bij haar intrekt verandert er bijvoorbeeld niets aan hun vriendschappen, of aan de manier waarop de leden van de vriendengroep hun levens leiden. Ook de coming out van Josh levert geen problemen op. Dat maakt de karakters doorspekt van een soort kalme, vanzelfsprekende liefde voor elkaar- en dus des te echter. Josh’ seksualiteit komt nauwelijks echt ter sprake en grote thema’s, die in andere series nog weleens worden ingezet voor hun dramatische effect,
komen voorbij en worden soms (in het geval van bijvoorbeeld een abortus) angstvallig voor elkaar geheim gehouden.

 

Angst en paniek

Gastblog Please Like Me
De voorbeelden zijn eindeloos. Ik heb een angststoornis en zag in seizoen 2 van Please Like Me voor het allereerst iemand met vergelijkbare issues als ik daadwerkelijk goed weergegeven en gespeeld worden. De paniekaanval die een van de veroveringen van Josh krijgt is in het echt net zo wanhopig en net zo onoplosbaar. ‘Don’t touch me and shut the f*ck up‘, roept Arnold de Verovering tegen de alles toch best goed bedoelende Josh, die geen flauw idee heeft wat zijn nieuwe liefde nu weer bezielt. Ik ben de nieuwe liefde geweest, en ik begrijp het. Later in de serie zie je dat Josh zoveel om Arnold geeft dat hij stiekem manieren heeft gegoogeld om met angstaanvallen om te gaan: hoewel sociaal onhandig is deze bijzondere hoofdpersoon zeker niet harteloos. Het is leuk en bijzonder om te zien dat een hoofdpersoon fouten maakt, maar echt zijn best doet om niet altijd de onhandige zak hooi te blijven die hij is.

 

Door de waarheidsgetrouwheid waarmee dit soort situaties worden neergezet hou ik het bij niet alle afleveringen droog. Toch is Please Like Me vooral grappig, juist door zijn herkenbaarheid. De inside jokes van Tom en zijn vriendinnetjes en de gekke trivia van Josh, Tom en Claire verwonderen en boeien. Ook als je zelf niets mankeert is er geen enkele reden om deze serie niet te bekijken.

 

Ben je benieuwd naar Please Like Me? Bekijk hieronder de trailer! Alle seizoenen van Please Like Me zijn beschikbaar op Netflix.

Deel deze postShare on Facebook
Facebook
3Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *