Let op! Deze gastblog bevat spoilers als je seizoen 7 nog niet (volledig) hebt gezien.

Aan ieder sprookje komt een eind, zo ook aan de serie Once Upon a Time. Maar liefst 7 seizoenen wist de serie kijkers te betoveren. Op vrijdag 18 mei 2018 was het dan toch zo ver ‘Leaving Storybrooke’ werd uitgezonden in Amerika, de allerlaatste aflevering. Hoe eindig je een show met zoveel iconische karakters, een gepassioneerd fandom en thema’s als hoop? Iedere fan hoopt natuurlijk op een magisch einde.

 

Leaving Storybrooke

In seizoen 7 verdwenen een aantal geliefde karakters, die in alle voorgaande seizoenen een grote rol speelden. Zij maakten plaats voor een nieuwe vloek met slechteriken en helden, alhoewel we inmiddels weten dat niets is wat het lijkt. Hyperion Hights werd toegevoegd aan de verschillende werelden en nieuwe verhalen werden verteld. Het was een grote gok van de schrijvers. Was het wel zo verstandig?

rumple belle 7x22Het was even wennen maar al snel sloten de fans de nieuwe karakters, en de acteurs die ze vertolkten, in hun hart. Toch konden in de serie finale Snow, Charming en hun dochter Emma Swan niet ontbreken. Ook andere bekende gezichten maken hun rentree.  Zo zien Robin in wat lijkt op een droom van Regina. We zijn getuige van een ontroerende, liefdevolle scene tussen de twee waarin ze van elkaar afscheid nemen en Robin haar verteld dat hij voor altijd in haar hart zit. Een kans die ze door Robin’s abrupte dood eerder niet hebben gehad. De prachtige Belle komt ook terug, of eigenlijk komt Rumple terug naar (eerder in het seizoen al overleden) Belle. Een van de hoogtepunten van de finale is namelijk dat Rumple zijn hart geeft, in dit geval letterlijk, aan ‘wish realm’ Hook. Hij dacht dat hij Belle nooit meer zou zien, maar door zijn laatste daad geeft hij wish realm’ Hook een nieuwe kans met zijn dochter Alice en wordt hij zelf toch nog herenigd met zijn geliefde Belle.

Sorry I’m late

regina good queen 7x22Een karakter bleef altijd als een rode draad door het verhaal gaan. De steun pilaar  van Once upon a time. Je kunt niet om haar heen. Regina Mills, de Evil Queen, Roni ze heeft al meerdere namen gehad maar die in de laatste aflevering was wel heel speciaal. Regina besluit nog een keer een vloek uit te spreken, tot verbazing van haar zoon Henry. Deze keer niet om iedereen te laten vergeten wie ze zijn, maar juist om iedereen uit alle werelden bij elkaar te brengen.

We krijgen een soort samensmelting van Storybrooke, Enchanted forest en alle andere magische Once plekken te zien. Met als kers op de taart Regina die door Zelena en Henry het kasteel wordt binnengebracht, ontvangen door alle karakters van alle werelden. Charming en Snow, onder het sprookjesachtige prieeltje waar ze in de pilotaflevering trouwden. Regina zal worden gekroond als democratisch verkozen koningin van alle werelden. Toch ontbreekt er iets, of beter gezegd iemand.

sorry im late emma hook 7x22Het iconische ‘Sorry I’m late’ klinkt, alleen dit keer uit de mond van Emma die haar entree maakt in een jurk met daarover het welbekende rode leren jack. Als je Emma Swan bent houdt je je niet aan de prinsessenjurk dresscode. Ze wordt gevolgd door Hook met op zijn arm hun dochtertje Hope (Hoop). Nu is de familie echt compleet en kan de kroning beginnen. Snow plaatst de kroon op het hoofd van Regina en benoemd haar tot ‘The Good Queen’. Een luid gejoel en applaus klinkt van uit de zaal en Snow krijgt waterige oogjes. Als kijker voel je, dit is niet alleen een applaus voor Regina maar ook voor Lana Parrilla die deze rol al die jaren met overgave heeft gespeeld. De tranen van Snow, zijn van Ginnifer Goodwin zelf. Ook zij weet ze hebben met zijn allen iets bijzonders neergezet. Once is niet meer op tv, maar voor altijd in het hart van de cast, de crew en de fans. Dat is de magie die het heeft gebracht.

Plot holes

Seizoen 7 laat ons wel nog achter met veel vragen. Wat is er gebeurd met Zelena en Chad? Hoeveel Regina’s zijn er nu eigenlijk? Wat is er gebeurd met Gideon, de zoon van Rumple en Belle, die nu zijn beide ouders heeft verloren? En hoe zit die verdraaide tijdlijn nou in elkaar? Toch is het naar mijn mening een bevredigend (open) einde. De laatste aflevering geeft je het gevoel van de pilot en de kracht zit hem in de boodschap: er is altijd hoop. Iedereen verdiend een tweede kans.

Laten we deze boodschap meenemen. Hoewel de serie is geëindigd, kunnen we allemaal wel wat hoop in ons leven gebruiken. Zie elke dag als een ‘happy beginning’. Er is altijd nog Netflix! Dus heb je Once Upon a Time nog niet gezien of ben je in een seizoen blijven hangen? Geef het dan een tweede kans!

 

 

 

 

Deel deze postShare on Facebook
Facebook
11Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *