Dat illustrator Cyarin (@Cyarine) populair is kan je wel zien aan de 1,4 miljoen Instagram-volgers en de meer dan 150.000 Facebookers die graag naar haar creaties kijken. Op de Dutch Comic Con bleek Cyarin zo populair dat ze verplaatst moest worden en terecht kwam tussen de grote internationale acteurs en actrices. Dat bleek geen overbodige luxe, want de langste rij stond niet voor Jared Gilmore (Henry uit Once Upon a Time) of Tom Hopper (Billy uit Black Sails). Nee… die eer was voorbehouden aan deze superpopulaire illustrator en serie-liefhebber.

De kenmerkende Cyarin-stijl

cyarin-illustrator-instagrammer-interviewVoor de mensen die (nog) niet bekend zijn met Cyarin en haar werk: Cyarin heet in het dagelijkse leven Laura Brouwers. Deze 21 jarige uit Eindhoven is bekend geworden met haar tekeningen en illustraties op social media. Vanwege haar Asperger (vorm van autisme) werd er gedacht dat haar toekomst niet zo rooskleurig zou zijn, maar deze dame bewijst het tegendeel. Ze maakte van haar hobby haar werk en tekent de sterren van de hemel. Haar tekenstijl kan het best worden beschreven als een combinatie tussen Japanse Manga –bekend om de grote ogen- en Disney. Ze is bekend om haar zelfportretten waar de focus onder andere ligt op de kleding die ze aan heeft. Door haar grote social media bereik hebben bedrijven de weg naar haar gevonden en wordt ze als influencer gevraagd om kleding of producten in haar tekeningen te verwerken.

Naast de zelfportretten heeft ze ook een reeks Disneyfiguren getekend en tekent ze fan art uit series of films die ze leuk vindt. Zo postte ze een tekening van Eleven uit Stranger Things en tekende Eleven met Mike toen seizoen 2 uitkwam. Genoeg redenen om haar eens wat vragen te stellen. Waarom koos ze voor Eleven? Wat maakt een karakter interessant? Welke karakters uit andere series zou ze nog graag een keer tekenen? En welke series kijkt ze zelf graag?

Interview Illustrator Instagrammer CyarinJe hebt Eleven uit Stranger Things twee keer getekend. Waarom Eleven/Stranger Things?

“Vrouwen staan in mijn tekeningen centraal. Ik was begonnen met Stranger Things en vond Eleven een sterk en leuk vrouwelijk karakter. Stranger Things is natuurlijk ook erg populair en het leek mij leuk om in mijn eigen stijl te tekenen. Het is best moeilijk om origineel te zijn, want er zijn zoveel mensen die tekeningen en fan art posten. Toch denk ik dat ik ondertussen wel een soort signature heb ontwikkeld en Eleven was het ideale vrouwelijke karakter.

Waar let je op bij het tekenen van een karakter?

Normaal gesproken let ik het meest op de kleding en het gezicht. Bij Eleven was het heel erg belangrijk dat er ook emotie in haar gezicht te zien was en dat de sfeer van de serie ook in de tekening naar voren zou komen. Normaal gesproken hebben emoties in mijn tekeningen geen hoofdrol, maar bij deze tekening is het heel belangrijk. Het personage, de emotie en de iconische achtergrond zorgen voor een bepaalde jaren ’80 sfeer die de serie ook uitstraalt. Ik vind het heel erg leuk om studies te doen naar licht in een bepaalde setting en welk beeld bij het karakter past. Het karakter moet herkenbaar zijn en de sfeer moet passen bij die van de serie.

cyarin-illustrator-instagrammer-interviewWelke serie(personage) wil je in de toekomst nog een keer tekenen?

“Ik denk dat dat Archie en Betty uit Riverdale zouden zijn. Ik heb de serie gezien en wat mij dan opvalt zijn de cheerleader outfits en de grote school jackets die gedragen worden. Die zijn erg kenmerkend voor de serie. Wat mij ook heel leuk lijkt is om fan art te maken van Harry Potter. Ik vind het belangrijk dat er een goede mix is tussen wat ik zelf leuk vind om te tekenen en wat populair is onder mijn volgers en series en films zijn interessante inspiratiebronnen. Mijn volgers kunnen in de toekomst dus meer fan art verwachten.”

Je geeft aan dat je erg van series houdt. Welke series vind jij nou het allerleukst?

“Stranger Things door o.a. de jaren 80 stijl. Stranger Things doet mij qua sfeer ook wel denken aan een andere serie die ik heel goed vond: The OA. Natuurlijk is Breaking Bad een echte klassieker en vond ik Orphan Black ook heel erg leuk om te zien. Daar had je zoveel vrouwelijke personages in, maar de leukste kloon vond ik toch Rachel Duncan. Haar zakelijke kleding en dat kapsel zijn erg kenmerkend en dus goed te tekenen. Daarnaast vond ik het als kijker erg interessant hoe de toch wel vreemde relatie met Ferdinand Chevalier was. Die was zo apart dat het interessant werd.”

Kijk je ook anders naar series of films omdat je voor je werk ook de hele dag met beeld bezig bent?

“Ja, ik denk ook niet dat je dat kan loskoppelen. Ik kijk als artiest altijd naar de setting of het frame. Als er een mooi shot te zien is kan ik daar echt enthousiast van worden. Laatst betrapte ik mezelf er zelfs op dat ik commentaar aan het geven was op reclames. Het storyboard vond ik matig en de uitsnede van de frames kon beter. Natuurlijk probeer ik het wel los te laten als ik tv kijk, maar de artiest in mij kijkt dus eigenlijk altijd mee.”

Wil je meer weten over Cyarin/Laura Brouwers? De EO maakte in april het item Talent: Autisme (8 minuten) over haar en natuurlijk kan je haar tekentalent bewonderen op Instagram of Facebook.

Deel deze postShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *