Je hoeft maar op de tv-gids functie te kijken en je ziet dat alle zenders de ene na de andere serie in de programmering hebben staan. Grey’s Anatomy op NET5, The Walking Dead op FOX, The Blacklist op RTL5 en Homeland op NPO3, ga zo maar door. Maar waarom zendt NET5 Grey’s Anatomy uit en FOX The Walking Dead? Wij vroegen het FOX-programmadirecteur Alphons Martens. Alphons werkte als programmadirecteur voor Veronica en NET5 en werkte de afgelopen jaren voor Endemol in Sydney. Sinds eind januari is hij aan de slag gegaan als programmadirecteur bij FOX.

Wat is het startpunt bij het programmeren van een zender?

Je gaat als programmeur altijd uit van de zender waarvoor je programmeert en de doelgroep die bij deze zender hoort. FOX is van oorsprong een Amerikaans bedrijf en we hebben een directe link aan 21st Century Fox. Vervolgens zoek je een programmering die past bij de doelgroep van de zender. Voor FOX zijn dat mannen en vrouwen rond de 35 jaar. Je probeert een programmering te maken die bij zowel FOX als de doelgroep past.

Wat maakt een serie een echte FOX serie?

FOX staat voor Amerikaanse series van hoogstaande kwaliteit. Ze worden misschien wat eigenzinnig verteld, maar ze spreken ons in de kern heel erg aan. Als je naar The Walking Dead kijkt dan zie je op het eerste gezicht een serie over zombies. Duik je er dieper in dan gaat het over een groep mensen die wil overleven. Door de situaties waarin de personages terechtkomen, zie je het beste en het slechtste van de mens. Dat was ook zo bij de serie Lost, waar mensen op een onbewoond eiland moesten overleven. Het is hetzelfde thema, alleen je vertelt het verhaal op een andere manier.

Het verhaal vertellen door middel van zombies trekt een hele specifieke doelgroep aan. Een breder commercieel station als RTL of SBS zal The Walking Dead niet snel programmeren, omdat het bereik voor die zenders onvoldoende is. Juist voor een kleinere zender als FOX kan een zo’n serie juist extreem succesvol zijn.

Hoe koop je een serie aan?

In de wereld van films en series werken we veel met studiodeals. De meeste series worden gemaakt door Warner, Sony, FOX en Universal en worden aangeboden in grote pakketten. Vroeger kocht een zender voor 3 tot 5 jaar een pakket met allerlei films en series. Daar zaten ook series bij die je niet kon gebruiken, omdat het niet aansloot bij de doelgroep. Dus gaan zenders onderhandelen over welke series ze wel of niet willen hebben. Als RTL of SBS een bepaalde serie niet wil hebben dan komt dat voor kleinere partijen als FOX vrij. Dit zijn natuurlijk hele mooie ontwikkelingen voor ons. Wij kunnen vaak niet tegen RTL of SBS opboksen als het om grote (dure) pakketten gaat.

Hoe zit het met series die ook op Netflix te zien zijn?

Er zijn eigenlijk twee soorten rechten die verbonden zijn aan een serie. Als zender koop je de uitzendrechten om uit te kunnen zenden op tv. Dat noemen we lineaire (‘free to air’) rechten. Daartegenover staan de niet-lineaire rechten (zoals streaming). In het verleden waren tv-zenders niet op de niet-lineaire rechten ingesteld. Maar toen kwam Netflix om de hoek kijken.

Netflix heeft er een businessmodel van gemaakt om oudere seizoenen van series op te kopen. Zij zullen nooit het allernieuwste seizoen hebben, omdat die rechten bij televisiezenders liggen. Onze strategie is “The best first”, waarmee we 24 uur achter Amerika zitten. Als je echt niet kan wachten, kan je de serie vast wel ergens ’s nachts illegaal vandaan plukken. Wacht je een paar uur langer, dan zie je de nieuwste aflevering in HD-kwaliteit en met ondertiteling op je tv-scherm. Om in de toekomst nog meer aan te bieden, werken we online platform . Dan kan je oude seizoenen kijken en direct door met de nieuwste aflevering.

interview-programmadirecteur-FOX-hoe-programmeer-je-een-serie-op-zender

Welke series had je graag bij FOX willen hebben?

Ik werk nog maar kort voor FOX en ben zelf nog niet in de situatie geweest dat ik net achter het net heb gevist. Wel weet ik dat bij 20th Century Fox seizoen 5 van Prison Break uitkomt. Dat zijn FOX programma’s en daarom vind ik ook dat die bij FOX horen. In het verleden is het pakket verkocht aan RTL en daar kan ik wel jaloers op zijn. Normaal gesproken heb je bij een pakket een optie tot verlenging en zal RTL nog onderhandelen over seizoen 5. Als RTL Prison Break niet gaat programmeren dan nemen we de serie graag op in de FOX programmering.

Gaat er nog iets voor FOX veranderen nu jij aan het roer staat?

Ik zie mijn taak vooral in het futureproof maken van de zender en ik wil FOX vindbaarder maken. Toen ik vrienden vertelde dat ik bij FOX ging werken, vroegen ze wat er bij FOX te zien was. Ze bleken allebei The Walking Dead te kijken, maar wisten niet dat FOX dat uitzendt. Het moet duidelijk worden welke programma’s we hebben, dat we gratis zijn en op welke kanalen we zitten. Dat moeten we in twee zinnen duidelijk weten te maken en daar ligt voor mij een uitdaging!

 

*Inmiddels weten we dat het FOX is gelukt om de uitzendrechten van Prison Break te bemachtigen. Prison Break zal vanaf woensdag elke week te zien zijn om 21.00 bij FOX en de aankondigingen hiervoor zijn te zien in bushokjes door heel Nederland. Onderaan de poster is in 1 regel te zien hoe de kijker FOX kan vinden. “Ook op jouw tv. Kanaal 11 of 14” De eerste stappen zijn gezet en Prison Break is binnen gehaald. Wij zijn erg benieuwd naar de next steps!

 

Deel deze postShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

2 thoughts to “Interview programmadirecteur: Hoe programmeer je series op een zender?

 • Vivian

  Superinteressant om te lezen, cool dat hij het interview wilde doen!

  Beantwoorden
  • Marjolein en Carlien

   Hee Vivian, ja vonden wij ook! Superleuk om een kijkje achter de schermen te nemen en dat we daarvoor de kans kregen 🙂 fijn dat je het ook een tof en interessant interview vindt!

   Beantwoorden

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *