Blijkbaar zijn drugskartels en geld witwassen een goed thema voor een serie. Op 16 juni slingerde Netflix de serie El Chapo de lucht in en de El Chapo blog werd tot nu toe al door 2750 (!) mensen gelezen. De nieuwe serie Ozark kan worden toegevoegd aan het rijtje Breaking Bad – Narcos – El Chapo. Wat kan je van deze Netflix-serie verwachten en komt er een seizoen 2? Wordt er nog meer geld witgewassen in Netflix’ serieland en wat is geld eigenlijk?

Ozark seizoen 2Het drukke en hectische leven

Dat het leven van Marty Byrde (Jason Batemen) niet over rozen gaat wordt al vrij snel duidelijk. Marty is financieel adviseur en had er met zijn zakenpartner nog een baantje bij. Ze werkten voor een drugskartel door geld wit te wassen. Veel van het drugsgeld is kwijt en Marty’s zakenpartner wordt vermoord. Marty weet zich eronderuit te kletsen door te zeggen dat hij vanuit Lake of the Ozarks in Mirssouri geld kan witwassen.

Creatief boekhouden

Marty vertrekt met zijn gezin naar de Ozarks. Je zou denken dat de familie rustig hun gang kan gaan in de natuur, maar schijn bedriegt. Marty bedenkt allerlei plannetjes om het geld wit te wassen. Hij koop een restaurant en een stripclub en wil een kerk bouwen. Superhandig als je de boekhouding kan doen, want je kan zelf de hoogte van de posten opvoeren en het geld komt uiteindelijk “schoon” op een bankrekening terecht.  Waarom moet het geld op een bankrekening komen? Een zak vol met cash kan argwaan wekken en daar zit een drugskartel natuurlijk niet op te wachten.

Ozark versus Breaking BadOzark vs Breaking Bad vs Narcos vs El Chapo

Ozark doet, zoals gezegd, erg denken aan series als Breaking Bad, Narcos en El Chapo. Deze series richten zich op de drugskartels, het opbouwen van een drugsimperium en alles wat bij drugshandel komt kijken.

Ozark zoomt in op het witwassen van drugsgeld, zodat het geld weer in het “gewone” financiële systeem belandt. Het onderwerp is net iets anders, maar de sfeer in de series series is wel soortgelijk. De hoofdpersonen moeten over hun schouder blijven kijken, want je bent je leven en dat van je naasten niet meer zeker als je je in deze duistere kringen begeeft. Het heeft gevolgen van hoe je keuzes maakt en verandert je manier van denken. Er zijn veel gelijkenissen te vinden, maar tippen aan bijvoorbeeld Breaking Bad doet Ozark (nog) niet.

Wat is geld?

Een vraag die tijdens aflevering 1 aan bod komt is: wat is geld? Wat is het papier dat je in je hand hebt of de cijfertjes die op je bankrekening staan. Voor zo’n belangrijk concept is het soms maar het beste om te zoeken naar de meest makkelijke uitleg en dus zie daar de uitleg van Wikikids. “Geld is een ruilmiddel dat wat waard is omdat de ander het graag hebben wil en er een goed of een dienst voor wil leveren. Het moet daarbij voldoen aan een paar voorwaarden:

1. Er moet interesse zijn
2. Het moet niet kunnen bederven
3. Een laag gewicht moet al veel waard zijn en
4. Je moet er zelf niet te veel van kunnen maken, want dan gaat de waarde omlaag.”

Interessant dat op een site voor kinderen het zo wordt uitgelegd, want de centrale banken zijn druk bezig met het bijdrukken van geld. Onder andere de ECB lijkt niet van voorwaarde 4 gehoord te hebben, want de geldpersen draaien op volle toeren. ECB-directeur Mario Draghi redt de euro what ever it takes. Alles om ons geldsysteem overeind te houden. Als dat maar goed gaat…

Nieuwe witwasplannen in Ozark Seizoen 2

Sinds 21 juli is Ozark te zien op Netflix en veel serieliefhebbers zijn benieuwd of er ook een seizoen 2 zal komen. Netflix is tegenwoordig voorzichtiger met het hernieuwen van series, want een aantal Netflix series (bijv. Girlboss en The Get Down) waren niet de kaskrakers waar Netflix op rekende. De voortekenen voor Ozark zijn wel goed, want Ozark lijkt een hit te zijn. Het is dan ook te verwachten dat er binnenkort meer bekend wordt over Ozark seizoen 2 en wanneer de eventuele release datum zal zijn. De opnames van dit soort series duurt meestal even dus is het waarschijnlijk dat seizoen 2 -als het er komt- te zien zal zijn in juli van 2018. Een jaar na de release datum van seizoen 1.

Wat kan je verwachten van Ozark seizoen 2? Aan het eind van seizoen 1 zagen we dat Marty probeerde met een nieuw plan nog meer geld wit te wassen. Hierbij koppelde hij de Snells aan het drugskartel. Door middel van ondergezet land en een casinoboot moet de volgende lading geld witgewassen kunnen worden. Dat Darlene Snell drugsbaas Dell doodschiet is niet zo handig voor dit plan en de business en zal dan ook zeker een belangrijke verhaallijn zijn in een eventueel tweede seizoen van Ozark.

De constante druk van de onderwereld is niet echt goed voor het huwelijk. Dat konden we ook in Breaking Bad zien. Het is daarom ook denkbaar dat het huwelijk van Marty en Wendy dan ook verder onder druk blijft staan. De twee waren al uit elkaar gegroeid, maar hun risky business drijft dit vast verder op de spits. Ze moeten daarbij ook uit handen blijven van de overheid en zullen ze moeten doen what ever it takes.

Wees blij dat Marty deze capriolen uit moet halen en dat je dat rustig vanaf de bank kunt bekijken. Ozark geeft je daarmee een veilig kijkje in de gevaarlijke wereld van geld, drugs en witwaspraktijken.

Deel deze postShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *